't Stamphaus logboek

(V)luchtig Mysterie opgehelderd

(V)luchtig Mysterie opgehelderd

Weet u nog? Zo half december ontstonden de klachten over het verdwijnen van onze gevederde vriendjes. De meesjes leken de enige bikkels nog ter plaatse. Nou die zijn ook weg. Mysterie is wel opgehelderd inmiddels; nog niet opgelost. De oorzaak is de natuur met als voordeel dat het vanzelf weer goed komt. En het cadeautje dat erbij hoort? Een mooi gangenstelsel en een serieus omgewoelde tuin…

Gangenstelsel sneeuwmuizen

Anyhow, dit is de verklaring: Sinds begin december lag er in de Eifel lange tijd een dik pak sneeuw. Daardoor en -onder konden de mollen en muizen zich vrij bewegen, vooral op het zachte laagje precies tussen sneeuw en grond. Dat levert na het smelten van de sneeuw hele mooie stelsels van ‘halve’ gangen op. Ze bewegen zich zo vrij omdat ze door de sneeuw onzichtbaar zijn geworden voor hun natuurlijke vijand: de roofvogels…

Die grote jongens schakelen na een beetje honger over op de iets moeilijker maar niet onmogelijk te vangen kleine vogels. Die peren ‘m dan al snel natuurlijk… Dussss. Ergens rondom de Eifel verwondert iemand zich over de grote hoeveelheden vogeltjes.

Komt vanzelf weer goed nu de sneeuw is verdwenen en het grote eten weer kan beginnen. Hard nodig ook, de tuin zit vol gaten en gangen.

—-


Alles over eifel en stamphaus vind je op
https://www.stamphaus.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.