't Stamphaus logboek

Kan nie

Kan nie

Laatst eindelijk ontdekt hoe ik ’t haardvuur kan laten ‘kabbelen’. Niet te grote vlammen, nèt niet uitgaan en zo de hele dag door lekkere kleine-vlam-warmte houden … kon ik nie, nu wel. Heerlijk om een boekje bij te lezen.

Deze keer ‘Zielen’ van Stephenie Meyer uit de kast. Geen idee hoe ik eraan kom en al snel een goed idee hoe er weer vanaf te komen (maar daarover later). Science fiction is namelijk niet leuk van papier. Geschreven goed moet kloppen heb ik altijd van Piglet geleerd.

Science fiction in een film daarentegen is wèl leuk want ‘zien is geloven’. Zoiets zal ’t in ieder geval wel zijn in mijn brein. En daar ging ’t dus mis dit weekend…

‘Zielen’ gaat over kleine buitenaardse wezentjes die zich met hun tentakeltjes vervlechten met het zenuwstelsel van een organisme (mens of zeewier, werkt allemaal) en zo dat lichaam overnemen… Dat kan natuurlijk helemaal niet! Stom boek! Aan de kant, schoentjes aan en het bos in.

Genietend van moeder aarde en voor de derde keer (tevergeefs) opzoek naar een waterval bij de Mosenberg – zag ik bovenstaande takken, recht voor mijn neus …. duhhhh….

Ik had het na onze eerdere ontdekking van het onverklaarbare haarijs eigenlijk al kunnen weten… De Eifel is niet van deze wereld.

—-


Alles over eifel en stamphaus vind je op
https://www.stamphaus.nl

3 reacties op “Kan nie

 1. Anoniem

  En we hebben het ontrafelt hoor! het gaat hier om de sporen die de larven van een bastkever trekken… cool, hoe moeder natuur dat weer doet.

 2. 't Stamphaus

  Je hebt gelijk, was een ‘per ongeluk’ cliffhanger.
  Wel een goede tip trouwens, heb de site http://www.stamphaus.nl/huis-houtkachel.php uitgebreid met:

  ‘Wacht tot alle vlammen van het eerste blok gedoofd zijn en leg er dan pas een nieuw blok op. De kooltjes zijn net warm genoeg om het nieuwe blok te laten ‘sudderen’. Leg je het blok er eerder op dan zal het gelijk ‘wegvlammen’ èn de temperatuur verder opdrijven.’

  Appeltje eitje toch? Duurde alleen 3 jaar (en 3 kuub hout) voor ik erachter kwam 😉

 3. Hilde

  Tja, en dan denk ik… nu krijg ik ‘de’ tip, hoe houdt een aards wezen zo’n vuurtje kabbelend…Je eindigt met een prachtig mysterie, absoluut voer voor een nieuwe SF-bestseller, maar… aan het eind van het bericht nog geen praktische down to earth tip: hoe houd je het kabbelend? Een vraag die me warm houdt, tenzij … de bladzijden van ‘Zielen’ de vlammen temmen, is dat zo?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.