't Stamphaus logboek

Cypres-kriebels

Cypres-kriebels

Afgelopen week flink huisgehouden achterin de tuin. Vergeleken met de foto’s in het eerste Stamphaus-jubileumboek was het duidelijk: een knipbeurtje zou niet misstaan. Het eerste Stampjaar had absoluut véél minder takken.

Dus een paar serieuze struiken tot boom gepromoveerd door ze ‘een stam te geven’ (of zijtakken af te zagen, net hoe je wilt) en andere tot op de grond afgezaagd om de weidse blik bij ons bankje te herstellen. Met een boven verwachting mooi effect! Alleen nog wat te koud om lang te blijven zitten 🙁

Op initiatief van een meewerkende vriendin de takken vervolgens bijna ‘Engels’ tot haag gevlochten. Er bleek genoeg om de héle veldmoestuin te omheinen. Misschien toch wat overijverig geweest?

CypresLichamelijk vermoeid en in m’n koppie weer gelukkig en fris (Jip-en-Janneke uitleg aan de kids) vroeg ik me achteraf wel af ‘waarom?’ … die Engelse haag. De moestuin animo is tegenwoordig veel minder dus die veld-uitbreiding … tja. Laat staan het omheinen ervan. Bovendien is de kans minimaal gebleken dat de veldmoestuin het ’s zomers wint van moeder natuur (lees: gras en onkruid). Dominantie van m’n creatieve genen over de luie en rationele zal het zijn: Mooi is het wel, doordacht niet.

Dus even rechtpraten: de haag is goed voor vogels, egels, vlinders en insecten. En het wordt geen moestuin maar bloemenweide. Dusss…

Geen idee waar ’t allemaal vandaan komt dat – voor mij – rare gedrag. Net als het uit de grond staren van de eerste puntjes daslook…raar; Drie keer op een dag kijken of er ècht nog geen sneeuwklokjes verschijnen … raar èn m’n Cypres-kriebels die weer opborrelen (kan ik, wil ik, zal ik dit jaar eens een Cypres planten)… raar.

De radio bracht me vandaag de a-ha! : ‘volgende week start de lente

…Meteorologisch dan.

 

Alles over eifel en stamphaus vind je op
https://www.stamphaus.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.